Vad har kosten för betydelse för fertiliteten?

Det är viktigt för alla i vårt samhälle att äta hälsosamt men extra viktigt om man vill förbättra sina möjligheter till en graviditet. En allsidig kost är det som är av betydelse. Det är viktigt att få i sig av alla byggstenarna, en jämn fördelning av kolhydrater, proteiner och de nyttiga fetterna. Kontentan är att tallriksmodellen står sig modern fortfarande. Viktigt är även att tänka på storleken på sin tallrik.

Kolhydrater, proteiner och fetter

Kolhydrater är vår källa till energi, proteinerna är en viktig källa för uppbyggnad av våra olika celler. Fetterna är även dem en energikälla men hjälper även till vid bildandet av olika hormoner. När det gäller just fetterna är det viktigt att välja rätt fett, exempelvis är rapsolja bättre än margarin. Men det finns även bra fett i olika nötter men viktigt att tänka på att nötter är mycket kaloririka. Så tillsammans är alla dessa olika ämnen nödvändiga för att man ska äta hälsosamt. Det är inte alltid lätt att hitta en balans men kan du välja att äta hälsosamt 5 av 7 dagar i veckan är man en bra bit på vägen.

Dryck

När vi pratar om kost är det lätt att bara tänka på mat, godis och snacks men icke att förglömma är vad vi får i oss i flytande form det vill säga vad dricker vi och hur ofta? I dag finns det en uppsjö av olika dryckesalternativ i våra butiker. Vi vet alla att läsk är sött och kaloririkt, exempelvis så innehåller en burk 33 cl läsk mellan 30–35 gram socker, en sockerbit väger ca 3 gram så runt 10-11 sockerbitar får man i sig vid intag av en 33 cl läsk. Många av våra drycker som erbjuds är till viss del sockerfria och innehåller mindre kalorier, men glöm inte att i vårt land så har vi fri tillgång till rent och gott vatten direkt ur kranen.

Vitaminer, mineraler och antioxidanter

En varierad kost har även betydelse för hur vi får i oss olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vitaminer är ämnen som vi ej kan producera själva och får i oss med hjälp av kosten. Ibland kan vi behöva ta extra mängd med hjälp av kosttillskott. Läs mer om fertilitet och kosttillskott här. 

Vitamin D och B9 (folsyra) rekommenderas som ett extra intag. Vitamin D får vi i oss via maten via fisk, men vitamin D bildas även i kroppen när vi vistas ute i solen.
Vid en eventuell graviditet har man sett att Vitamin D, även känd som folsyra, kan minska risken för ryggmärgsbråck hos det blivande fostret. Du kan läsa mer om hur folsyra påverkar chansen att bli gravid här.

Mineraler är ett samlingsnamn på olika ämnen, exempelvis järn och zink. Mineralerna bidrar till viktiga funktioner i kroppen bland annat behövs de för att syretransporten ska fungera optimalt i vår kropp.
Zink får vi i oss om du äter ostron, musslor, kött, lever, mörkt kalkonkött, tofu, vetegroddar, linser, ricotta, yoghurt, spenat, broccoli och gröna bönor.

När det kommer till våra olika antioxidanter som finns i olika livsmedel känner många till exempelvis vitamin C. Väljer man att äta frukt och grönt varierat i alla dess olika färger så får du i dig vad du behöver. En bra tumregel är att få i sig 3 frukter om dagen och någon grönsak vid varje måltid.