Vilka är tecken på manlig infertilitet?
Det huvudsakliga tecknet på manlig infertilitet är oförmåga att ge upphov till graviditet. Då behöver spermier kontrolleras.
Hur vet man om man har dåliga spermier?
Det enda sätt att ta reda på vilken spermiekvalitet man har, är att lämna ett spermieprov.
För män som önskar göra ett fertilitetstest erbjuder vi spermieanalys, som ger omfattande information om spermiernas kvantitet och kvalitet. Spermaanalys utförs av våra högkvalificerade embryologer.
Vad visar en analys av spermier?
Analysen ger detaljerad information om spermiernas antal, utseende och rörlighet. Vi undersöker således hur många procent av spermier som rör sig. Dessutom mäts efter preparering antalet spermier med bäst motilitet (rörlighet). Det är dem spermier som rör sig bäst och ser friska ut som kan ha chans att ge upphov till graviditet.
Vad kan man göra för att öka spermieproduktionen?
Frågor som vi ofta får är: hur kan en man öka sin spermieproduktion eller öka sin spermiekvalitet?
Det finns olika faktorer som kan påverka spermieproduktionen. Mat, motion, tobak och alkohol kan påverka spermiernas kvalitet och kvantitet. Ålder, miljö och sexuellt överförbara sjukdomar kan också ha betydelse.
Det är därför viktigt om du så tidigt som möjligt i livet har hälsosamma levnadsvanor. Det är dock aldrig för sent att förbättra sin livsstil.
Kost:
Kosten har betydelse för mannens fertilitet. Vi rekommenderar en varierad och näringsrik kost med mycket frukt och grönsaker. Ät gärna mer av mat som innehåller mycket näring, så som fisk, skaldjur, ägg, inälvsmat, kött, mörkgröna grönsaker, baljväxter, nötter och frön.
Vi rekommenderar också intag av multivitamintabletter för män, som kan köpas receptfritt på Apoteket. Mer information om kosttillskott finner du på vår blogg Fertilitet och kosttillskott.
Koffein:
Ett för stort intag av koffein kan försämra din fertilitet. Koffein finns i till exempel kaffe, te, läsk, energidrycker och choklad. Rekommendationen är därför max 200 mg koffein/dag, vilket motsvarar ungefär två-tre koppar kaffe eller fyra koppar te.
Motion:
Motion är bra för din allmänna hälsa och det kan förbättra kvaliteten på din sperma och på så sätt öka era chanser till en hälsosam graviditet.
Vi rekommenderar både vardagsmotion och regelbundna pulshöjande träningspass, så som till exempel power walk, jogging, simning eller cykling. Är du i god fysisk form ökar även ditt mentala välbefinnande.
Hälsosam vikt:
Övervikt påverkar alltid kroppen och dess funktioner negativt. En hälsosam vikt är bra för spermierna. Övervikt kan påverka spermiernas kvalitet negativt.
Tobak:
All tobaksanvändning är skadlig för din hälsa inklusive din fertilitet. Undvik därför både cigaretter, snus, vattenpipa, e-cigg och andra tobaksprodukter.
Könssjukdomar:
Vissa könssjukdomar kan påverka fertiliteten. Klamydia kan skada testiklarna och behöver inte ge några symptom, därför är det viktigt att testa sig. Även Gonorré och Syfilis kan påverka fertiliteten negativt.
Alkohol och droger:
Försiktighet med alkohol rekommenderas för män som försöker ge upphov till graviditet. Alkohol kan påverka spermavolymen och sädescellernas antal. Mäns alkoholkonsumtion innan befruktning kan även ge ökad risk för skador på fostret. Droger ska alltid undvikas.
Läkemedel:
En del mediciner kan påverka spermierna. Fråga gärna din behandlande läkare som får planera din medicinering.
Sjukdomar:
Vissa kroniska sjukdomar kan påverka din fertilitet. Rådgör med din läkare om du vill veta mer om hur din sjukdom påverkar möjligheterna att ge upphov till graviditet.